PRO|SANA info@prosana.se

 

1

SYMPTOM

Symptom som eventuellt kan peka mot födoämnesintolerans är följande: illamående, magkramper, diarré, trög mage, "ballongmage", gaser, akne, utslag, eksem, nästäppa, bihålebesvär, migrän, sömnbesvär, depression, olika kroniska sjukdomar etc

För att få reda på ifall det är en matintolerans som ligger i grunden för dina symptom, kan du välja att testa dig hos oss.

2

TEST

Det finns många olika födoämnesintoleranstester att välja på, det finns de som mäter 40+, 80 och 200+ olika matvaror. Vi arbetar oftast med FoodDetective™ för att i vår erfarenhet räcker det för att använda det testet för diagnostiska syften. Det viktigaste steget enligt oss är är inte dieten (fast den finns där initialt!), utan behandlingen av mag-tarmkanalen.

Självklart har du möjlighet att beställa de större testerna också, men det tar längre tid att få tillbaka provsvaren på dem.

3

BEHANDLINGSPLAN

När vi har fått reda på vad du är känslig mot , då utarbetar vi en behandlingsplan. Det börjar med viss diet men även olika homeopatmedel, Schüssler salter, kosttillskott och örtpreparat mm för att återställa mag-tarmkanalens hälsa.

 

Om födoämnesintoleranser

 

Låt maten bli din medicin! är det ofta man hör men det verkar inte vara lika enkelt för alla. För vissa är det tvärtom, nästan en gift att få i sig vissa födoämnen som är nyttiga för andra. Jag har länge varit intresserad av födoämnesintoleranser pga egna besvär men även för att jag har sett att mat vi inte tål så bra kan trigga eller försämra många symptom som kanske inte verkar ha något samband med matsmältningssystemet, som t ex migrän, psoriasis, akne, astma, autoimmuna sjukdomar eller övervikt.

 

Det är viktigt att fastslå redan från början att matintolerans och matallergi är två vitt skilda saker, mer utförligt om detta kan du läsa lite längre ner på sidan. Vid matintolerans kan symptomen utvecklas från 1/2-1 timma upp till 48 timmar eller en vecka efter att vi har fått i oss det specifika ämnet som vi är känsliga mot. Därför kan det vara svårt att identifiera "den skyldige" endast genom observation eller att föra matdagbok. Symptomen kan variera i styrka beroende på mängden intaget födoämne.

Matintolerans är ett inflammatoriskt tillstånd, en följd av det sk "läckande tarm" syndromet. En frisk tarmslemhinna agerar i vanliga fall som barriär mellan tarmen och blodet. När tarmslemhinnan är inflammerad blir den mer och mer genomsläpplig, vilket innebär att bakterier, svamp, parasiter och deras toxiner, onedbrutet protein, fett och avfall som normalt inte absorberas i blodet i friskt tillstånd, passerar genom den porösa, "läckande" tarmväggen. När de osmälta proteinerna (antigener) kommer ut i blodet svarar immunförsvaret genom att producera antikroppar, sk Immunoglobuliner av typ G (IgG). Dessa immunkomplexer blir fler och fler och lagras med tiden, vilket ger upphov till de varierande symptomen.

Idag uppskattas att ca 15-35% av befolkningen lider av matintolerans i någon grad.

 

 

 

 

Matallergi eller matintolerans

Läs mer om skillnaden mellan matallergi och matintolerans här.

Libero Praesentium

Lacus volutpat duis in vulputaten sed blandit volutpat urna

Phasellus Parturient

Eros ullamco sem justo pellentesque vitae luctus.

Om FoodDetectiveTM

 

FoodDetectiveTM mäter IgG antikroppar, som kan kopplas till olika inflammatoriska tillstånd i kroppen. Den är utformad på ett sätt som gör det enkelt och säkert att utföra även hemma. (Du har möjlighet att köpa testet genom oss men då ingår inte behandlingsplan för mag-tarmsystemet)

Det tar ca 45 minuter att utföra testet .

 

Lista över livsmedel som ingår i testet:

Apelsin och citronBroccoliCashewnötter

DurumveteFläskköttGluten

GrapefruktGrönsaksmix (ärtor, linser, haricot vert)Gurka

HavreIngefäraJordgubbar

JordnötterJästKakaobönor

KomjölkKycklingKål

LammköttMajsMandel

Melon Mix (cantaloupe/honungsmelon, vattenmelon)MorötterNötkött

OliverParanötterPotatis

PurjolökRis Råg

Röd, gul och grön paprikaSelleriSkaldjursmix (mussla, hummer, räkor, krabba)

SojabönorSvampSvarta vinbär

Sötvattensfisk Mix (lax, öring/forell)TeTomater

TonfiskValnötterVete

VitlökVitt fisk Mix (torsk, kolja, rödspätta)Ägg (hela)

Äpple

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROSANA

+0704826266